FAQ

25 meest gestelde vragen PTSS

PTSS bij militairen en veteranen: claim uw schadevergoeding

Post traumatische stress stoornis (PTSS) nadat u als militair bent uitgezonden? Dit zijn de 25 meest gestelde vragen van militairen en veteranen. Antwoord op uw vraag niet gevonden? Neem dan meteen contact met ons op en vertel ons wat er is gebeurd.

Wij verlenen rechtsbijstand aan (oud / ex) militairen die na een missie geconfronteerd worden met letsel (zowel lichamelijk als psychisch). Bij klachten als PTSS, claimen wij uw schadevergoeding. Onze dienstverlening voldoet aan strenge kwaliteitseisen. U kunt zich volledig richten op medisch herstel.

Neem contact op

Boek vandaag nog een consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Claim schadevergoeding bij PTSS

Als militair / veteraan PTSS opgelopen? Claim uw schadevergoeding. Druk op de onderstaande knop. Vertel ons meer over uw situatie of meld direct uw schade. Mr. V. Dolderman is een ervaren Defensie letselschade advocaat. Wij zijn aantoonbaar succesvol op het gebied van schadeclaims tegen Defensie. Ook militairen en veteranen ontvangen van ons altijd gratis juridisch advies. Neem contact met ons op.

PTSS en compensatie: de meest gestelde vragen en antwoorden

een posttraumatische stress stoornis is een psychische aandoening door een traumatische ervaring. Bij de traumatische gebeurtenis moet sprake zijn van een levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de integriteit.

Van een post traumatische stress stoornis is sprake als de symptomen langer dan 1 maand duren. Als de stressklachten korter dan 1 maand duren, is sprake van een acute stressstoornis. Meld uw schade voor juridische hulp bij het claimen van schadevergoeding.

de symptomen van PTSS zijn onder andere:

  • nachtmerries;
  • flash backs;
  • vermijden van herinneringen;
  • woede aanvallen (extreem prikkelbaar);
  • slaapstoornissen;
  • ernstige spanning en schrikreactie door bepaalde prikkels (bijv: vuurwerk of knallen).

De diagnose posttraumatische stress stoornis wordt gesteld door een deskundige (psychiater / psycholoog) die aan de hand van een gesprek (of meerdere) met het slachtoffer vaststelt of sprake is van PTSS.

Voor het kunnen stellen van de diagnose PTSS moet het slachtoffer voldoen aan de specifieke criteria. Deze criteria staan opgesomd in de DSM.

1) Zoek zo snel als mogelijk medische hulp. Ga naar uw huisarts en bespreek een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp. Een aantal behandelcentra hebben zich gespecialiseerd in de hulp van PTSS bij veteranen, zoals onder andere:

  • Sinai Centrum;
  • Centrum ’45;
  • Reinier van Arkel Groep.

2) Indien de PTSS het gevolg is van een trauma gedurende de uitzending (of uitzendingen), dan adviseren wij dat u zich zo snel als mogelijk meldt bij het veteranenloket. Vanuit het veteranenloket kan allerlei hulp worden aangeboden.

3) Ook kunt u als veteraan een militair invaliditeitspensioen aanvragen (via het veteranenloket of rechtstreeks bij het ABP).

4) Schakel rechtshulp van onze defensie advocaten in! Dit is belangrijk om alle gemaakte kosten en gemiste inkomsten vergoed te krijgen. Defensie kent zeer veel verschillende regels die van toepassing zijn bij het krijgen van een PTSS uitkering of vergoeding. Een defensie advocaat kent deze regels zodat u zich daarin niet hoeft te verdiepen. Klik hier en vertel ons over uw situatie.

U bent (ex, oud) militair met PTSS en door de posttraumatische klachten / trauma kunt u niet meer werken. Neem allereerst contact op met het veteranenloket en vraag of u in aanmerking kunt komen voor een militair invaliditeitspensioen (MIP).

Als u door de PTSS bent uitgevallen in uw werk, wordt u na ongeveer 2 jaar gekeurd door het UWV om de mate van arbeidsongeschiktheid vast te stellen.

Meer dan 35% arbeidsongeschikt

Bent u meer dan 35% arbeidsongeschikt, dan komt u na 2 jaar ziekte in aanmerking voor een WIA-uitkering.

Schadevergoeding van Defensie

U komt wellicht ook in aanmerking voor een PTSS schadevergoeding van het leger. Indien u na juli 2012 uw MIP heeft aangevraagd, kunt u waarschijnlijk aanspraak maken op de Regeling Volledige Schadevergoeding of u kunt een schadeclaim indienen via de aansprakelijkheid.

Onze defensie expert brengt uw gemiste loopbaan zorgvuldig in kaart en berekent uw schade door uw arbeidsongeschiktheid. Eventueel wordt een rekenbureau ingeschakeld om de schade te berekenen.

Tip: Bewaar alle documenten met betrekking tot uw loopbaan en uitkering zoals:

  • Arbeidsovereenkomsten;
  • Beoordelingen;
  • Diploma’s;
  • Jaaropgaven;
  • Loonstroken.

Defensie heeft als werkgever een strenge zorgplicht voor militairen die worden uitgezonden op een missie. Ook nadat de veteraan defensie heeft verlaten, dient defensie hulp te verlenen indien er psychische problemen ontstaan bij de oud militair in kwestie.

Indien defensie tekortschiet bij de hulpverlening aan de militair na een uitzending, dan kan defensie aansprakelijk zijn. Als defensie aansprakelijk is, dan kan de veteraan zijn / haar schade verhalen.

Onze letselschade advocaten kunnen vrij snel een gratis beoordeling maken of defensie mogelijk aansprakelijk is voor de schade. Daarbij kan ook gekeken worden of de schade van de militairen niet via één van de andere defensieregelingen vergoed kan worden.

Zien onze specialisten mogelijkheden om uw schade te verhalen, dan sturen wij – in overleg met u  – direct een brief naar defensie waarmee de minister van defensie aansprakelijk wordt gesteld. Na erkenning van de aansprakelijkheid kan de schaderegeling worden gestart.

Als u als veteraan te maken heeft met letselschade (lichamelijk of psychisch), door een uitzending of dienstongeval, kunt u via verschillende regelingen aanspraak maken op een schadevergoeding. De mogelijkheden omtrent schadevergoeding voor veteranen zijn:

  • Ereschuldregeling;
  • Regeling Volledige Schadevergoeding;
  • Aansprakelijkheid Defensie;
  • Militair invaliditeitspensioen, bijzondere invaliditeitsverhoging, voorzieningen.

Afhankelijk van uw situatie, kunt u als veteraan op één en/of meerdere regelingen aanspraak maken om in aanmerking te komen voor een schadeloosstelling.

Onze defensie letselschade advocaten kennen alle verschillende regelingen en kunnen veteranen met PTSS advies en rechtshulp geven bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Vertel ons meer over uw situatie.

Bij de beoordeling van de erkenning van de post traumatische stress bij militairen, is de medische informatie uit de behandelend sector zeer belangrijk.

Indien uw behandelaar (psycholoog / psychiater) duidelijk de diagnose PTSS na uitzending vaststelt, dan is de kans groot dat defensie de PTSS ook erkent.

In sommige gevallen dient de ex-militair op verzoek van defensie onderzocht te worden door een externe psychiater om te beoordelen of sprake is van PTSS en zo ja of de PTSS is veroorzaakt door de uitzending.

Ja, indien defensie de aansprakelijkheid voor het PTSS syndroom bij de militair heeft erkend, dan kan een voorschot op de uiteindelijke schadevergoeding worden gevraagd. Ook op basis van de Regeling “Volledige Schadevergoeding” kan een voorschot worden betaald.

Als is vastgesteld dat de PTSS in relatie staat met het werk in het leger, dan wordt, afhankelijk van de regeling, in beginsel de volledige materiële en immateriële (rest)schade vergoed.

In ieder geval heeft te gelden dat, indien defensie de aansprakelijkheid erkend, alle schade (gemaakte kosten, gemiste inkomsten en smartengeld) wordt vergoed. Uiteraard voor zover de schade niet al vanuit het militair invaliditeitspensioen (en bijzondere invaliditeitsverhoging en voorzieningen) is vergoed.

Over de hoogte van de PTSS schadevergoeding kan zo niets worden gezegd. Deze is namelijk afhankelijk van een zeer groot aantal factoren. De schade zal per veteraan individueel vastgesteld moeten worden.

De ene veteraan kan met zijn PTSS nog werken en inkomsten verdienen en de andere veteraan is misschien volledig arbeidsongeschikt. De schade zal dan ook enorm verschillen.

Het is dus niet zo – zoals bij de ereschuldregeling – dat een PTSS veteraan altijd een vooraf bepaalde schadevergoeding ontvangt. Kortom, de hoogte van de PTSS vergoeding zal per veteraan verschillen en laat zich pas bepalen na uitgebreid onderzoek.

Op het moment dat de (oud / ex) militair medisch is uitbehandeld voor de PTSS, kan de totale schadevergoeding worden uitberekend.

Het claimen van schadevergoeding voor PTSS bij militairen en veteranen is een ingewikkeld traject. Het is erg belangrijk dat zo veel als mogelijk bewijs wordt verzameld van de schade, zowel op medisch- als op financieel niveau.

  1. Dat betekent dat allereerst alle medische- en financiële gegevens verzameld moeten worden;
  2. Vervolgens moet een schadestaat worden gemaakt waarmee alle schade (en uitgangspunten) wordt berekend en gepresenteerd;
  3. Tot slot zal een onderhandeling met defensie plaatsvinden over de hoogte van de uitkering aan de militair met PTSS.

Stapsgewijs ziet het claimen van schadevergoeding er als volgt uit:

  • Heeft u PTSS na een uitzending opgelopen, meld u zich dan bij het Veteranenloket;
  • Is het dienstverband tussen de PTSS en het leger vastgesteld, neem dan contact met ons op;
  • Wij beoordelen gratis uw mogelijkheden op een letselschadevergoeding;
  • Ziet onze advocaat een mogelijkheid op een schadevergoeding voor PTSS van defensie, dan sturen wij defensie een (aansprakelijkheids-) brief;
  • Als defensie bevestigt dat u in aanmerking komt voor een schadevergoeding, verzamelen wij uw schadegegevens;
  • De hoogte van de schadevergoeding bij PTSS wordt door onze letseladvocaten zo exact mogelijk vastgesteld;
  • In de tussentijd dwingen wij voorschotten op de schade af;
  • Wij gaan vervolgens in onderhandeling met defensie over de vergoeding.

Let op! Het claimen van schade is een ingewikkeld juridisch proces vol met valkuilen. Het is zeer belangrijk dat veteranen bij het claimen van schade juridische hulp inschakelen van een gespecialiseerde defensie letselschade advocaat, neem contact met ons op. Wij staan u, gedurende de gehele letselschadeprocedure, bij. Klik hier en vertel ons over uw situatie.

Omdat het claimen van schade een ingewikkeld proces is waarbij zeer veel bewijs moet worden verzameld en waarbij veel discussie met de juristen van defensie kan optreden, neemt het volledige schadetraject veel tijd in beslag. Het is welhaast een illusie te denken dat een schadevergoeding binnen een paar maanden worden uitgekeerd.

Omdat het vaak lang duurt voordat de schadevergoeding wordt uitgekeerd, worden in de tussentijd voorschotten op de schade vergoed.

De regeling Volledige Schadevergoeding Veteranen is een rechtspositionele regeling met het doel de schade van veteranen volledig te compenseren. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de veteranen moeten voldoen om aanspraak te kunnen maken op deze schadevergoedingsregeling:

Na 1 juli 2007 de dienst verlaten;

  1. Dienstverband voor de PTSS (of andere psychische- of lichamelijke klachten) is vastgesteld;
  2. Er bestaat een medische eindstatus voor uw letsel (u bent uitbehandeld en de klachten zullen niet meer verminderen).

Normaal gesproken krijgt de veteraan – indien aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan – vanuit het ABP een brief waarmee duidelijk wordt gemaakt dat een beroep kan worden gedaan op de regeling “Volledige Schadevergoeding Veteranen”.

Het is belangrijk dat veteranen bij het vaststellen van hun schade via de regeling “volledige schadevergoeding” rechtshulp krijgen van een defensie advocaat die zich heeft gespecialiseerd in PTSS, neem contact met ons op. Het claimen van schade is een ingewikkeld proces zeker als het gaat om defensie met zijn verschillende wetten en procedures.

De regeling “Ereschuld” is een regeling voor de zogenoemde ‘oude’ veteranen die na een uitzending getraumatiseerd zijn geraakt (PTSS door oorlog). Denk daarbij onder andere aan de uitzendingen naar:

  • Libanon;
  • Cambodja;
  • Srebrenica;
  • Bosnië;
  • Kosovo;
  • Afrika.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Ereschuld zijn:

  1. Dienstverbandaandoening (dienstongeval of uitzending);
  2. Eindstatus;
  3. Voor 1 juli 2007 de dienst verlaten (en mip voor 1 juni 2012 aangevraagd).

De maximale hoogte van de uitkering Ereschuld bedraagt € 125.000,00. De hoogte van de vergoeding wordt vastgesteld aan de hand van het percentage invaliditeit of arbeidsongeschiktheid met dienstverband.

Voorbeeld.

Stel veteraan Y heeft een post traumatische stress stoornis na zijn uitzending naar Cambodja. Hij is door het ABP gekeurd en de dienstverbandaandoening geeft een invaliditeit van 10%. Veteraan Y heeft dan aanspraak op een vergoeding van 10% van € 125.000,00 → € 12.500,00.

Stel nu dat veteraan Y door stressklachten ook arbeidsongeschikt is in de zin van de WIA of WAO. Het UWV heeft bepaald dat veteraan Y 40% arbeidsongeschikt is.

Veteraan Y mag nu het hoogste percentage kiezen en dat is 40%. Dat geeft hem aanspraak op een vergoeding ereschuld van 40% van € 125.000,00 → € 60.000,00.

Een militair invaliditeitspensioen is een maandelijkse uitkering voor veteranen op het moment dat zij het leger (hebben) verlaten en te maken hebben met lichamelijke- of psychische problemen door de uitzending (bijv: oorlogstrauma) of een dienstongeval. Anders gezegd, er moet sprake zijn van invaliditeit met dienstverband.

Het invaliditeitspercentage moet minimaal 10% bedragen om een MIP te kunnen krijgen.

Om een militair invaliditeitspensioen te kunnen krijgen moet een aanvraag worden ingediend bij het ABP (het veteranenloket kan daarbij helpen).

Smartengeld ofwel immateriële schade is een vergoeding voor het leed, verdriet en de pijn waarmee een slachtoffer wordt geconfronteerd. Indien defensie de aansprakelijkheid voor de letselschade heeft erkend, dan komt u in aanmerking voor smartengeld.

De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals:

  • de ernst van de klachten
  • de leeftijd van het slachtoffer
  • is de PTSS blijvend (chronisch) of herstelt de veteraan na behandeling, etc.

Echter, indien de veteraan naast het MIP ook een bijzondere invaliditeitsverhoging van het ABP ontvangt, dan kan in beginsel geen aanspraak meer worden gemaakt op smartengeld. De bijzondere invaliditeitsverhoging is immers een maandelijkse vergoeding die bedoeld is voor smartengeld.

Er zijn verschillende behandelmethoden voor slachtoffers die getraumatiseerd zijn en waarbij sprake is van een posttraumatische stress stoornis (PTSS). De ‘standaard’ behandeling betreft cognitieve gedragstherapie waarbij geprobeerd wordt om de stressklachten op te lossen of te verminderen door in gedachten terug te gaan naar de traumatische gebeurtenis.

EMDR is een veelgebruikt alternatief voor cognitieve gedragstherapie. Daarnaast kunnen ook medicijnen worden gebruikt om de symptomen van de angst te bestrijden.

De wetenschap is nog volop bezig met het ontwikkelen van behandelingen voor PTSS.

Ja, indien defensie (ABP) heeft vastgesteld dat de post traumatische stress stoornis in relatie staat met de uitzending (dienstverband), dan worden normaal gesproken de kosten van behandeling vergoed. Het is verstandig dit met de zorgcoördinator te bespreken.

Als u merkt dat u PTSS-gerelateerde klachten heeft, meld u zich dan zo snel als mogelijk bij uw huisarts. In overleg met de huisarts kan verdere gespecialiseerde behandeling worden ingezet.

Ook is het verstandig om contact op te nemen met het veteranenloket.

Uitgangspunt is dat een traject om een schadevergoeding PTSS van defensie te kunnen krijgen een ingewikkeld juridisch proces is. Houd er rekening mee dat defensie niet zomaar zal instemmen met alle schadeposten die worden opgevoerd.

Er kan dus discussie komen en zonder deskundige rechtshulp gaat u die discussie gewoon verliezen! Zo simpel is dat (helaas). Daarnaast zal deze discussie de nodige spanning en stress oproepen waarop je als (oud, ex) militair, veteraan met een stressstoornis al helemaal niet op zit te wachten.

Laat onze letselschade advocaten u begeleiden en het overleg met defensie voeren. Dat scheelt u een hoop zorgen en stress en u weet zeker dat u optimaal wordt begeleid. Wij hebben al meer dan 15 jaar ervaring in de behandeling van schadeclaims van militairen. Bekijk onze referenties.

Allereerst dient alle medische- en financiële informatie verzameld te worden. Vervolgens moet inzicht worden gekregen in bijvoorbeeld de loopbaan in het geval de militair niet arbeidsongeschikt zou zijn geraakt.

Aan de hand van de verzamelde bewijzen berekenen en presenteren wij de schade bij defensie. Eventuele discussies over de schade met defensie moeten worden beslecht; wellicht dat in overleg met defensie een of meerdere onafhankelijke deskundigen (arbeidsdeskundige of rekenbureau) moet worden ingeschakeld.

Als de uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding is vastgesteld, moeten verschillende documenten worden opgesteld. Daarna kan de uitbetaling van de schadevergoeding plaatsvinden.

Soms lukt het niet om met defensie overeenstemming te bereiken over de hoogte van de schadevergoeding. In zo’n geval moet de schadeclaim worden voorgelegd aan de rechter of aan een speciale commissie. Onze letseladvocaten kunnen u daarbij helpen!

  • Wij zijn het enige advocatenkantoor in Nederland gespecialiseerd in defensie letselschade;
  • Wij hebben al meer dan 15 jaar ervaring in schadeclaims van veteranen en militairen;
  • Letselschade advocaat mr. V. Dolderman was, voordat hij advocaat werd, officier bij de Koninklijke Landmacht; hij kent de organisatie dus van binnenuit.

Mr. V. Dolderman heeft met zijn gerechtelijke procedures voor onder andere Libanonveteraan Kriznaric en de Kosovo veteraan V. aan de basis gestaan van de huidige juridische mogelijkheden voor militairen die na hun uitzending worden geconfronteerd met een post traumatische stress stoornis. Hij verschijnt ook regelmatig op radio, televisie en in de krant in verband met PTSS bij militairen en veteranen.

Naast de rechtshulp in het kader van de schaderegeling, kunnen wij veteranen ook rechtsbijstand geven bij:

  • Procedures ABP afwijzing MIP;
  • Procedures ABP in verband met invaliditeitspercentage;
  • Procedures ABP in verband met afwijzing voorzieningen;
  • Volledige schadevergoeding veteranen;
  • Procedures UWV in verband met WIA;
  • Procedures defensie in verband met ontslag.

Kortom, voor alle mogelijke juridische problemen van veteranen kunnen wij gespecialiseerde rechtshulp geven.

Als defensie de aansprakelijkheid voor het letsel heeft erkend, dan dient defensie ook de redelijke gemaakte kosten van de juridische hulp betalen. Onze rechtsbijstand hoeft u dan niets te kosten.

Ook in de regeling “Volledige Schadevergoeding veteranen” is een voorziening voor de kosten van rechtshulp opgenomen. Een bedrag van € 7.500,00 is gereserveerd voor kosten van de letselschade advocaat.

Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, dan zijn wij bereid om in overleg met – en op kosten van uw verzekeraar – onze werkzaamheden te verrichten. Onze rechtsbijstand hoeft u dan niets te kosten.

Voorts komt u wellicht in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand via de Raad voor Rechtsbijstand. Zie voor de voorwaarden www.rvr.com.

Tot slot bestaat onder voorwaarden de mogelijkheid om een no cure no pay overeenkomst aan te gaan.

  1. Meld u zo snel als mogelijk bij het veteranenloket en vraag een MIP aan;
  2. Bewaar uw medische- en financiële gegevens zorgvuldig;
  3. Bespreek niets over uw schade met defensie, voordat wij voor u optreden als uw letselschade advocaat;
  4. Houd een dagboek bij waarin u alle schadeposten nauwkeurig opschrijft.

Optimale begeleiding van veteranen en militairen met PTSS: Klik hier en vertel ons over uw situatie.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

DLSA

Waarom DLSA?

Wij werken door heel Nederland

Altijd gratis advies over letselschade

Wij komen bij u op huisbezoek

Wij nemen uw zaak direct in behandeling

Helpen cliënten in heel Nederland

Gaan voor een maximale schadevergoeding

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Suzanne van Beest

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Tom Eskes

Specialist Letselschade

085-0240041

Mr. Julian Staal LL.B

Jurist letselschade

085-0240041

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.